predica

Cuvinte duhovnicești Martie 7, 2015

predica

Iar Iisus văzând credința lor, a zis slăbănogului: “ Fiule, iertate sunt păcatele tale”        ( Marcu 2, 5)

         Introducere   

Ne aflăm în fața unei noi minuni a Mântuitorului:  vindecarea unui slăbănog care, la cuvântul lui Iisus se ridică din patul suferinței, după ce Mîntuitorul îi iertase păcatele. Iisus Hristos îl eliberase mai întâi de slăbănogeala păcatelor, apoi de slăbănogeala trupească, arătând astfel că una este legată de cealaltă.  

        Tratare

-                      De reținut că Mântuitorul nu face minunea la cerea slăbănologului sau pentru credința acestuia, ci o face pentru credința celor patru prieteni.  

-                      Credința lor a fost în primul rând, credința în Dumnezeu, credința în Iisus Hristos, în puterea Sa dumnezeiască și în dragostea Lui nemărginită față de om. Poate că nici nu-L văzuseră pe Iisus sau poate că auziseră de minunile Lui săvârșite până atunci în Capernaum : Mc, I, 23-26; v. 30-31;34.

-                       Dar cei patru n-au avut numai credință în Iisus Hristos. Ei au crezut și în om, deși acesta era păcătos, au crezut și în viață, deși aceasta era aproape ca o scânteie. Această credință a pretuit-o Iisus. Această credință ține de esența creștinismului căci, din momentul în care  Dumnezeu S-a făcut Om și a trăit între noi ca om, credința în Dumnezeu constituie o unitate cu credința în om, așa cum iubirea de Dumnezeu constituie o unitate cu iubirea de om. Cel ce crede în Iisus că e Dumnezeu- Om, crede nu numai în Dumnezeu ci și în om. Pornind de la textul de la 1 In 4, 20-21, prin extrapolare putem vorbi la fel și despre credința – încredere : Cel ce crede în Dumnezeu, dar nu crede în om este mincinos, căci cel ce  crede în Dumnezeu are încredere și în om, pentru care Dumnezeu S-a făcut trup și s-a răstignit pe cruce. Creștinul crede în om pentru că în el vede chipul lui Dumnezeu și chemarea la asemănarea cu Dumnezeu. Pildă de încrede în om și prețuire a lui ne dă Dumnezeu Însuși, căci deși omul a căzut în păcat, totuși nu l-a părăsit. Se poate face referire la textele : Gal 4,4 ;  In 3, 16; Mc 2,17 

 

         Încheiere

Dacă Iisus Hristos se apleacă cu atâta încredere asupra omului și-l cheamă la o viață noua, plenară,  datori suntem și noi, cei ce ne numim ucenici a lui Hristos să avem credința celor patru: credința în puterea dumnezeiască și dragostea milostivă a lui Iisus Hristos, credința în om, în fratele nostru, fie el drept sau păcătos, fie sănătos sau bolnav, fie de un neam sau altul.